ARTICLE [162]

การพัฒนาและการทดสอบเบื้องต้นระบบสนามไฟฟ้าพัลส์ระดับห้องปฏิบัติการสำหรับการยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ในน้ำส้ม

Development and Preliminary Test of a Laboratory-Scale Pulsed Electric Field System for Inactivating Microorganisms in Orange Juice


บทคัดย่อ / Abstract :

          ระบบสนามไฟฟ้าพัลส์ระดับห้องปฏิบัติการสำหรับการยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ในน้ำส้มได้ถูกพัฒนาและทดสอบเบื้องต้นในการศึกษานี้ ระบบที่พัฒนาประกอบด้วยแหล่งกำเนิดไฟฟ้าแรงดันสูง ตัวเก็บประจุสำหรับเก็บพลังงาน ตัวต้านทานจำกัดกระแสอัดประจุ สวิตซ์สำหรับดิสชาร์จพลังงานจากตัวเก็บประจุผ่านอาหารและห้องฆ่าเชื้อแบบแผ่นระนาบ ในระบบนี้ห้องฆ่าเชื้อจะถูกจ่ายแรงดันไฟฟ้าพัลส์กระแสตรงเพื่อสร้างสนามไฟฟ้าพัลส์ความเข้มสูงภายในห้องฆ่าเชื้อสำหรับการยับยั้งจุลินทรีย์ในอาหารเหลวภายในห้องฆ่าเชื้อด้วยกระบวนการอิเล็กโทรโพเลชั่น ในการศึกษานี้ระบบที่พัฒนาขึ้นได้ทำการทดสอบเบื้องต้นกับน้ำส้มสดที่ผสมเชื้อ E. coli. และเปรียบเทียบกับ   การพาสเจอไรซ์ด้วยความร้อน ซึ่งพบว่าทั้งสองเทคโนโลยีสามารถยับยั้งเชื้อ E. coli. ในน้ำส้มสดได้โดยไม่มี    การปรากฏของเซลล์ใดหลังผ่านกระบวนการพาสเจอไรซ์ด้วยความร้อนหรือสนามไฟฟ้าพัลส์ โดยระบบที่พัฒนาขึ้นสามารถยับยั้งเชื้อ E. coli. ลงได้ถึง 6 log ของจุลินทรีย์ที่มีชีวิตได้ที่สนามไฟฟ้าความเข้มที่ 25 kV/cm และจำนวนพัลส์เท่ากับ 500 พัลส์
-----
          A laboratory-scale pulsed electric field system for inactivating microorganisms in an orange juice was developed and preliminary tested in this study. The developed system consists of a high-voltage power source, an energy storage capacitor bank, a charging current limiting resistor, a switch to discharge energy from the capacitor across the food and a parallel-plate treatment chamber. In this system, the parallel-plate treatment chamber was applied with the DC pulsed voltage in order to create the high pulsed electric field strength inside the chamber for inactivating a microorganisms in the liquid food inside the chamber by electroporation process. In this study, the developed system was preliminary tested with an orange juice inoculated with E. coli. and compared with thermal pasteurization. It was shown that both technologies reduced the population of the E.coli. inoculated in orange juice. No viable cells were observed after thermal processing of orange juice whereas PEF treatment achieved 6 logarithmic reductions of the microbial viability at the electric field strength up to 25 kV/cm and the pulse number of about 500 pulses.

คำสำคัญ / Keywords:       สนามไฟฟ้าพัลส์, จุลินทรีย์, พาสเจอไรซ์, ระดับห้องปฏิบัติการ, น้ำส้ม, Pulsed Electric Field, Microorganisms, Pasteurization, Laboratory-Scale, Orange Juice

เจ้าของบทความ / Author :       Chatchawan Kantala, Veasarach Jonjaroen, Nattayaporn Suachumsang, Papol Sardyoung and Panich Intra*

ปรากฏอยู่ในเล่มวารสาร JITR ปี 2560 ฉบับที่ 1 กรกฎาคม - ธันวาคม หน้าที่ 15-25


Full paper (p.15-25) [Loaded: 88]
« Back